Red Yeast Rice - Wonder China Kolesterol Asli Busting

Red Yeast Rice - Wonder China Kolesterol Asli Busting

Jantung dan penyakit peredaran darah boleh dikatakan salah satu masalah kesihatan terbesar yang pernah melanda manusia dan adalah penerima jumlah yang besar perhatian media dan subjek penyelidikan menyeluruh. Terdapat, bagaimanapun, banyak bahan-bahan semulajadi yang terdapat dalam makanan yang kita makan yang boleh membantu dalam memerangi penyakit arteri. Salah satu daripada kumpulan-kumpulan atau keluarga daripada bahan-bahan semula jadi yang dikenali sebagai "statin" yang, antara kesan lain, dipercayai menghalang sintesis kolesterol. Salah satu jenis makanan itu kaya dengan bersamaan semulajadi Lovastatin dadah komersial adalah Cina beras yis merah tradisional.

Beras yis merah telah digunakan di China selama berabad-abad sebagai rawatan semulajadi untuk pencernaan dan peredaran darah penyakit tetapi tidak mencapai apa-apa pengiktirafan yang besar di negara-negara barat sehingga sambungan telah dibuat di antara statin semula jadi dalam ubat-ubatan beras dan komersial yang telah digunakan untuk merawat kolesterol yang tinggi dalam bidang perubatan arus perdana.

Beras yis merah bukan sub spesies atau strain tertentu beras tetapi nasi putih atau coklat biasa yang disuntik dengan strain yis Monascus purpureus. Bagaimana atau mengapa Cina mula merawat beras dengan cara ini tidak jelas tetapi beras, yang bertukar merah semasa proses inokulasi, jelas terbukti memberi manfaat bukan sahaja sebagai sumber makanan tetapi secara perubatan sebagai rawatan untuk penyakit peredaran darah juga.

Dalam penyelidik tahun 1970-an di Amerika Syarikat telah mengasingkan sebatian lovastatin dari Aspergillus. Pada kira-kira sama penyelidikan masa di Jepun telah mengasingkan monacolins untuk Monascus, yis yang sama dengan yang digunakan untuk menyuntik beras yis merah. Keputusan kedua-dua usaha penyelidikan sebahagian besarnya tidak berkaitan hadir satu persamaan yang menarik. Ini adalah bahawa lovastatin dan salah satu monacolin yang mengasingkan, monacolin K, adalah sama. Lovastatin pergi untuk dipasarkan sebagai ubat preskripsi komersial Mevacor dan yis beras merah menjadi dicari diet tambahan selepas itu, bukan preskripsi.

Malangnya tidak mengambil FDA lama untuk membuat sambungan antara RYR (beras yis merah) dan Mevacor dan kerana persamaan yang mutlak dalam kandungan statin antara kedua-dua ia memutuskan bahawa RYR adalah sebatian bahan dpt diatur dan mengarahkan pemindahannya daripada litar komersial . Keputusan ini adalah subjek rintangan yang kuat, perdebatan dan tindakan undang-undang yang telah menyebabkan sebarang RYR dihadapi hari ini akan tidak mempunyai kandungan lovastatin. Malangnya sebagai "dibersihkan" Produk kemudiannya tidak lagi dpt diatur, kandungan tepat sering tidak diketahui dan ia adalah sukar untuk menentukan apa yang anda dapatkan dari produk kepada produk.

Langkah-langkah ini tidak musnah nilai RYR sebagai agen kawalan kolesterol walaupun sebagai keputusan dua, perbicaraan baru-baru ini klinikal bebas menunjukkan bahawa penggunaan produk RYR masih membantu dalam yang mengandungi kedua-dua jumlah dan LDL peringkat. Ia perlu ditekankan bahawa walaupun dalam kedua-dua ujian permohonan RYR diiringi oleh langkah-langkah perubahan gaya hidup dan sebatian yis di mana oleh itu tambahan untuk melengkapkan rejimen pengurangan kolesterol.

Jadi, apa yang RYR tepat dan bagaimana ia dihasilkan? Pada dasarnya, seperti yang dinyatakan sebelum ini, beras biasa atau taman digunakan sebagai medium pengeraman dan pembawa yang berikutnya bagi strain yis Monascus purpureus. Ini biasanya dicapai dengan merendam nasi di dalam air sehingga ia tepu kemudian mengukus untuk mensterilkan dan pra-masak butiran. Nasi kemudian sama ada disuntik terus dengan sebenar M. purpureus spora atau mendedahkan butiran untuk RYR serbuk. Beras ini kemudian dieram pada suhu bilik selama 3 - 6 hari di mana masa bijirin menjadi digaul dengan yis dan menjadikan warna merah terang di bahagian dalam dan warna ungu gelap pada permukaan luar daripada butiran.

Beras berbudaya kemudiannya kering dan boleh serbuk atau dimasak semula dan digunakan secara konvensional dalam hidangan meja atau sebagai pes dipasteur. Sudah tentu pada ketika ini kandungan statin daripada RYR adalah jauh lebih tinggi daripada apa-apa dahan dalam bentuk tambahan komersial dan berhati-hati perlu digunakan apabila memakan RYR sebagai sakit otot biasanya dilaporkan oleh statin pengguna. RYR disediakan dengan cara ini telah digunakan di China sejak Dinasti Tang di 800 AD di mana ia digunakan sebagai tonik, membantu pencernaan dan rawatan untuk penyakit peredaran darah. Penggunaan berterusan apa-apa bahan untuk tempoh masa adalah satu petunjuk yang pasti beberapa bentuk keberkesanan dan konsep ini disokong oleh penyelidikan saintifik dan klinikal kontemporari yang merupakan petunjuk jelas bahawa produk RYR sesungguhnya adalah bermanfaat dalam rawatan tinggi kolesterol.

Dari perspektif suplemen pemakanan komersial seseorang itu perlu cuba dan ingat bahawa prinsip-prinsip asas memohon kepada beras yis merah yang lakukan untuk semua makanan, makanan tambahan dan ubat-ubatan. Pertama berunding dengan profesional perubatan dan hanya menggunakan produk-produk mereka adalah dibersihkan oleh doktor. Melakukan kerja keras pada mana-mana produk yang berpotensi anda berniat menggunakan dan cuba mewujudkan kredibiliti pengeluar dan ketepatan dalam senarai ramuan. Ini penting kerana ia dipercayai bahawa produk beberapa pengilang mengandungi monacolin K hampir tulen atau dipertingkatkan dengan lovastatin tulen. Ubat statin telah terbukti menjadi punca hati dan otot kerosakan begitu berhati-hati dinasihatkan.

Selain itu, beras yis merah muncul sebagai sah, sumber semula jadi sebatian yang terbukti untuk mengurangkan atau sekurang-kurangnya membantu dalam mengurangkan kolesterol yang akan menjadikan RYR tambahan berharga yang, apabila digunakan dengan bijak, akan menghasilkan keputusan pemakanan positif sekurang- kurangnya.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar