Penyakit Hati Punca, Gejala dan Pemulihan Asli

Penyakit Hati Punca, Gejala dan Pemulihan Asli

Hati merupakan organ kedua terbesar dalam badan kita dan kawasannya fungsi begitu luas bahawa ia menyumbang peranan penting dalam mengekalkan badan yang cergas dan sihat. Terutamanya organ pencernaan, ia membantu dalam karbohidrat dan lemak metabolisme. Ia juga meningkatkan sistem imuniti badan dan menyimpan beberapa vitamin dan mineral. Penjagaan perlu diambil untuk mengekalkan hati yang sihat sebagai hati yang rosak boleh membahayakan kehidupan.

Tanda-tanda penyakit hati

1. Sakit dan kelembutan di bahagian abdomen

2. gatal-gatal yang teruk pada kulit di mana tidak ada jangkitan

3. Penyakit seperti penyakit kuning, cholestatis diikuti oleh air kencing gelap, pucat najis berwarna, kehilangan tulang

4. Sakit di pankreas dan pembesaran pundi hempedu

5. Hilang selera makan, loya dan demam ringan kadang-kadang boleh menyebabkan kerana berfungsi hati.

Punca: Sebab-sebab yang paling biasa bagi penyakit-penyakit hati adalah disebabkan oleh gaya hidup yang tidak sihat dan tabiat makan yang rosak. Jangkitan oleh virus Hepatitis A, B dan C boleh menyebabkan jenis yang serius penyakit hati. Pengambilan yang berpanjangan ubat-ubatan, alkohol dan bahan-bahan toksik yang lain merosakkan sel-sel hati yang membawa kepada masalah hati. Sistem imun yang rendah badan boleh mencetuskan penyakit hati yang tertentu.

Pemulihan semula jadi

Penyakit hati adalah membimbangkan dan mengancam nyawa jika tidak dikawal pada peringkat awal atau tidak dirawat dengan betul. Rawatan penyakit hati biasanya dilakukan melalui proses semula jadi kerana ini adalah lebih berkesan daripada ubat-ubatan sintetik.

1. Pengambilan protein perlu dikurangkan dalam kes masalah hati kerana hati terpaksa bekerja lebih dalam mencerna protein.

2. Lebih banyak karbohidrat mesti dimasukkan dalam diet harian. Rice adalah sesuai dalam kes ini. Diet perlu seimbang berkenaan dengan pengambilan kalori termasuk mineral larut lemak dan asid lemak.

3. pengambilan natrium Rendah dinasihatkan dalam masalah hati untuk mencegah penahanan bendalir.

4. Delima adalah sumber yang kaya dengan vitamin dan mineral. Segelas jus setiap pagi meningkatkan sistem imuniti badan.

5. Mengambil air tebu dalam penyakit hati merupakan tonik yang sangat baik kerana ia menguatkan hati. Sifat alkali jus menyimpan tahap asid rendah badan.

6. ramuan daun Pipal (3-4 daun) dan gula di dalam secawan air jika diambil dua kali sehari membantu dalam merawat penyakit hati.

7. Dengan mengambil dua kali sehari campuran biji betik dengan 10 titis jus lemon berkesan dalam penyakit hati.

8. benih mengunyah Adas selepas makan secara teratur adalah baik untuk masalah hati.

Hati menjadi salah satu organ yang paling penting dalam badan kita, ia adalah dinasihatkan untuk melindunginya dengan makan sihat dan melakukan senaman sederhana kerap. Pengambilan terlalu banyak alkohol dan makan pedas dan makanan ringan menghasilkan toksin yang memberi kesan kepada hati untuk sebahagian besar.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar